Zongora

Tanszakunkon 5 pedagógus várja azokat a gyerekeket, akik szeretnének megismerkedni ezzel a méltán népszerű hangszerrel és szeretnék elsajátítani a zongorázás fortélyait. Növendéklétszámunk 70 tanuló, tanévenként változó.

Ajánljuk a zongorázást 6-18 éves korig bárkinek, hiszen fejleszti a többsíkú, logikus gondolkodást, ami jótékony hatással lehet a nyelvtanulásra és a matematikai készségekre. Segíti továbbá az érzelemdús személyiség kialakítását, gazdag mozgáskultúrát eredményez a gyerekeknél. A zenetanulás nem nehezíti, hanem támogatja az általános és középiskolai tanulmányokat.

Zongoraóra sajnos nincs minden nap, csak hetente egyszer 60 perc, vagy kétszer 30 perc, ezért valamennyi otthoni munkára is szükség van. Hangszert kölcsönözni nem tudunk, annak elengedhetetlen beszerzéséig gyakorlási lehetőséget tudunk biztosítani a zeneiskolában.

Valaha szinte minden házban volt zongora, elvárás volt, hogy mindenki tudjon rajta egy kicsit játszani, hiszen a kezdők is igen hamar élvezhetően meg tudják szólaltatni. Ezért vált ilyen népszerű hangszerré.

A zongora hosszú fejlődésen ment át a klavikordtól a csembalón és fortepiánón át a mai formájáig. Olyan zeneszerzők kedvence volt, mint Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Schumann és Liszt Ferenc.

A zongora alapvetően szólóhangszer, de a zongorista gyerekek is részesei lehetnek a társas zenélés csodájának. Egyre gazdagabb az irodalmuk a 4- 6- 8-kezes, 2 zongorás daraboknak. Iskolánkban is „örömzenélhetnek” a növendékek tanárukkal, testvérükkel, barátjukkal, osztálytársukkal.

Kiemelkedő képességű tanítványainkat emelt óraszámban tanítjuk, és lehetőséget kapnak tehetségük bemutatására fesztiválokon és versenyeken is. Szereplési lehetősége egyébként minden növendéknek van, zeneiskolai, általános iskolai, középiskolai, városi rendezvényeken. Félévenként meghallgatásokon és tanszaki koncerteken is számot adhatnak növendékeink tudásukról és fejlődésükről.

Tanszakunkon orgonaoktatás is folyik. Felső tagozatos zongoristák a hangszerek „királynőjével” is megismerkedhetnek közelebbről.

Mottóink:

A zenében a hangszerek azt a feladatot látják el, mint a színek a festő ecsetjén.

A zene saját tapasztalásod, gondolatod és bölcsességed. Ha nem éled meg, nem válik teljessé.