Gitár tanszak

A klasszikus gitár a húros, pengetős hangszerek családjába tartozik. Ma ismert formáját, a lantfélék családjából kiválva a 19. sz. folyamán nyerte el, elsősorban spanyol hangszerkészítők munkájának eredményeként.
A klasszikus gitárt a többi gitárféleségtől megkülönböztető legfontosabb jegye, hogy húrjai nem fémből, hanem bélből, vagy újabban ahhoz hasonló tulajdonságú szintetikus anyagból készülnek. A klasszikus gitárt nem pengetővel, hanem a kéz négy ujjával, körömmel, vagy ujjbeggyel pengetik, így a ritmikus akkordjáték mellett, többszólamú dallamjátékra is alkalmas.
A XX. sz. legjelentősebb gitárművésze Andrés Segovia, akinek köszönhetően a gitár a többi hangszer mellett elfoglalta az őt megillető helyet. Az új zenei irányzatok kialakulásánál is fontos szerepet kapott, így népszerűsége máig is töretlen.
A gitár népszerűsége sokoldalúságában rejlik. Szinte mindenfajta zenei stílusban képviselteti magát. Egyszerre játszhatunk dallamot és kíséretet, ez ugyan összetett feladat, de ennek a többszólamúságának köszönhetően ez a hangszer egyedül is megállja a helyét. Igen érzékeny és bensőséges hangszerről lévén szó, hamar elvarázsolja környezetét.

Jelenleg több mint 80 diák tanul gitározni tanszakunkon, ami az iskolánk növendéklétszámának közel 1/5-ét képezi. Öt kolléga foglalkozik a gyerekekkel heti 2X30 percben. Sikeresen működik a tehetséggondozás tanszakunkon: számos kiemelkedő versenyeredménnyel büszkélkedhetünk. Mindehhez elengedhetetlen a támogató szülői háttér. Az egyéni órák mellett lehetőség nyílik a kamarazenélésre és zenekari játékra. A gitártanszakon nincs lehetőség hangszer kölcsönzésére, minden tanuló saját hangszerrel rendelkezik. Félévente nyílt hangverseny keretein belül mutathatják meg a gyerekek megszerzett tudásukat. Ezen kívül számos fellépési lehetőség nyílik a tanév folyamán. Fontos célnak tartjuk, hogy a lehető legjobb, tanulást támogató légkört biztosítsunk a növendékeink számára a zeneiskolai tanulmányaik alatt.

Szeretettel várjuk leendő diákjainkat!