Szolnoki Bartók Béla
Alapfokú Művészeti Iskola

Szolnoki Bartók Béla
Alapfokú Művészeti Iskola

Szolnoki Bartók Béla
Alapfokú Művészeti Iskola

Szolnoki Bartók Béla
Alapfokú Művészeti Iskola

Szolnoki Bartók Béla
Alapfokú Művészeti Iskola

Arrow
Arrow
Slider

Gitártanszak

 

A klasszikus gitár a húros, pengetős hangszerek családjába tartozik. Ma ismert formáját, a lantfélék családjából kiválva a 19. sz. folyamán nyerte el, elsősorban spanyol hangszerkészítők munkájának eredményeként.
A klasszikus gitárt a többi gitárféleségtől megkülönböztető legfontosabb jegye, hogy húrjai nem fémből, hanem bélből, vagy újabban ahhoz hasonló tulajdonságú szintetikus anyagból készülnek. A klasszikus gitárt nem pengetővel, hanem a kéz négy ujjával, körömmel, vagy ujjbeggyel pengetik, így a ritmikus akkordjáték mellett, többszólamú dallamjátékra is alkalmas.
A XX. sz. legjelentősebb gitárművésze Andrés Segovia, akinek köszönhetően a gitár a többi hangszer mellett elfoglalta az őt megillető helyet. Az új zenei irányzatok kialakulásánál is fontos szerepet kapott, így népszerűsége máig is töretlen.
A gitár népszerűsége sokoldalúságában rejlik. Szinte mindenfajta zenei stílusban képviselteti magát. Egyszerre játszhatunk dallamot és kíséretet, ez ugyan összetett feladat, de ennek a többszólamúságának köszönhetően ez a hangszer egyedül is megállja a helyét. Igen érzékeny és bensőséges hangszerről lévén szó, hamar elvarázsolja környezetét.

Jelenleg több mint 80 diák tanul gitározni tanszakunkon, ami az iskolánk növendéklétszámának közel 1/5-ét képezi. Öt kolléga foglalkozik a gyerekekkel heti 2X30 percben. Sikeresen működik a tehetséggondozás tanszakunkon: számos kiemelkedő versenyeredménnyel büszkélkedhetünk. Mindehhez elengedhetetlen a támogató szülői háttér. Az egyéni órák mellett lehetőség nyílik a kamarazenélésre és zenekari játékra. A gitártanszakon nincs lehetőség hangszer kölcsönzésére, minden tanuló saját hangszerrel rendelkezik. Félévente nyílt hangverseny keretein belül mutathatják meg a gyerekek megszerzett tudásukat. Ezen kívül számos fellépési lehetőség nyílik a tanév folyamán. Fontos célnak tartjuk, hogy a lehető legjobb, tanulást támogató légkört biztosítsunk a növendékeink számára a zeneiskolai tanulmányaik alatt.

Szeretettel várjuk leendő diákjainkat!

 

     Szolnoki Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskola

     OM azonosító: 040099

     5000 Szolnok, Réz utca 1.

E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36/56/514-626

Fax: +36/56/514-626